Ajudes visuals òptiques

Les ajudes òptiques són mitjans per ampliar la mida de la imatge que es produeix a la retina i d’aquesta manera es pugui distingir millor.

Tipus d'ajudes visuals òptiques

Aquesta ampliació es pot aconseguir amb diferents tipus de sistemes com:
Són lents convexes (convergents) que augmenten la mida dels objectes i solen servir d’ús puntual en visió pròxima com per exemple, comprovar preus, dates de caducitat, veure números de telèfon, etc. Hi ha de diferents tipus de lupes: manuals, manual amb il·luminació, amb suport, de focus fix, enfocables, etc.

Microscopis

Són lents d’alta graduació diòptrica, similars a les lupes però muntades en ulleres. D’aquesta manera deixen les mans lliures i permeten fer una lectura amb més comoditat i amb un major camp visual.
Es poden fer monoculars o binoculars amb prismes, amb lents asfèriques, biasfériques, doblets de lents asfèriques, lents amb filtres selectius, etc. i amb l’augment i la graduació per a cada persona en particular en funció de les seves necessitats.

Lupes

Telescopis

Són sistemes òptics que permeten augmentar la mida i apropar la imatge dels objectes que es troben a distàncies llunyanes. Poden ser telescopis manuals per a un ús casual com veure un nombre d’un autobús, llegir un rètol, veure el nom d’un carrer, etc. o muntats en ulleres per a un ús prolongat com veure la televisió, espectacles, etc. Es col·loquen en diferents posicions en funció de la tasca que es realitzi, muntant a les ulleres en posició superior, central o inferior.

Telemicroscopis

Són bàsicament telescopis modificats per enfocar a distàncies intermèdies o de visió pròxima, com pot ser veure la pantalla de l’ordinador, llegir, cosir, jugar a les cartes, etc.

Són lents que absorbeixen la part de l’espectre de la llum blava i la llum ultraviolada, protegint l’ull d’aquestes radiacions nocives.

S’ha demostrat en diversos estudis científics, que l’espectre de la longitud d’ona de la llum blava-ultraviolada és perjudicial per a l’ull, sent un factor que influeix i accelera malalties oculars com les cataractes, la degeneració macular o la retinosi pigmentària.

Amb l’ús d’aquests filtres la persona té un menor enlluernament sense disminuir la seva visió, una millora en la sensibilitat al contrast, un major confort visual, o fins i tot un augment de la seva velocitat lectora i per tant d’una major comprensió en la lectura.

Filtres selectius

Entre aquests filtres selectius es troben els filtres selectius Corning, internacionalment reconeguts i que ofereixen una màxima protecció a la llum nociva.

En funció de l’ambient lumínic en què s’hagin d’usar i del grau de fotosensibilitat, s’escollirà el color més adequat per cada persona.

També es poden muntar en doblet de filtres, amb un filtre base més clar i a sobre un altre més fosc per a ambients amb molta il·luminació.

Altres ajudes visuals